neděle 26. března 2017

Sacharidové vlny - Co to je? Zkouším to?

♥Sacharidové vlny♥
  - Sacharidové vlny (mnohdy je užíván i termín sacharidová superkompenzace, ale toto spojení není zcela přesné) se aplikují v praxi u sportovců i nesportující populace. 
Jsou pravděpodobně nejefektivnějším způsobem, jak optimálně dosáhnout rychlého snížení tělesné hmotnosti, aniž by došlo ke ztrátě svalové hmoty. Jejich hlavním cílem je tedy redukce tukových rezerv při zachování hodnoty svalové hmoty. Podstatou sacharidových vln je skutečnost, že při cyklování sacharidů dochází pouze k zanedbatelnému zpomalení metabolismu. Tím je dosaženo efektivnějšího spalování tuků.
 - Podmínkou ovšem je, tzv. „vychytat“ si na základě individuálních pocitů a výsledků svůj vlastní systém, který bude fungovat.

 Pozor na tzv. cyklování cukrů.

V kulturistické terminologii se můžete setkat s názvem cukrování, které ovšem zcela nevystihuje princip cyklování cukrů. Stručně řečeno, jde spíše o tzv. plnění svalů před soutěží, kterému předchází rýsovací období, při němž kulturisté pomocí specificky upraveného stravovacího režimu (diety) a k tomu uzpůsobeného tréninkového úsilí „pálí“ podkožní tuk.

 Co to je sacharidová vlna?

Podstatou a hlavním cílem je zabránění stagnace hubnutí při zachování svalové hmoty. U nesmyslných diet (hladovění) se organizmus dříve či později začne bránit, aby dramaticky neklesla hladina cukru v krvi. Takový stav hrozí tehdy, jestliže dojde k abnormálnímu snížení příjmu cukrů v rámci celkové redukce přijímané stravy. Ve finále pak ani nedochází k spalování tuků, ale člověk zejména v prvních dnech takové diety sníží svoji váhu výhradně vyprázdněním žaludku, ztrátou tekutin, následně svalové hmoty. Takový systém v konečném důsledku vede k obecně známému jo-jo efektu.
U sacharidových vln jsou cukry tělu dodávány tak, aby jejich následující navýšená dávka zabránila stagnaci spalování tuků. Podstatou je počáteční maximální možný pokles příjmu sacharidů tj. na cca 50 g v prvním dnu (ne méně). Tím se docílí efektu, že tělo začne spalovat tuky, přičemž následné navyšování příjmu cukrů zajistí organizmu dostatek energie pro jeho činnost a „rozhoupá“ metabolismus.

 Jak na to?
Nejjednodušším systémem sacharidových vln, který se obecně používá, je sedmidenní cyklování s následujícím příjmem sacharidů: 50 g, 100 g, 200 g, 250 g, 300 g, 400 g, 500 g. Lze se však setkat i se čtyřdenním cyklováním, kdy je příjem sacharidů nastaven následovně: 50 g, 150 g, 250 g, 400 g. Důležité je pamatovat na skutečnost, že celá záležitost, jak je výše uvedeno, je ryze individuální a tudíž v mnoha ohledech specifická. Maximální hranice příjmu sacharidů se např. může pohybovat v rozpětí od 350 g do 500 g za jeden den.

 Jak nastavit vlny?
Pro optimální nastavení sacharidových vln, doporučuji, propočítat si (není podmínkou), jaký je přibližně váš nejvyšší příjem sacharidů v rámci jednoho dne. To znamená, že si zapíšete všechny přijaté cukry a v tabulkách vyhledáte jejich hodnoty. Ty pak sečtete a od výsledku se „odrazíte“ při tvorbě vln. Při sestavování množství přijatých cukrů pro jednotlivé dny, doporučuji jako základní (tedy první nejnižší) dávku u žen 50 g a u mužů zhruba mezi 70 – 100 g. Máte-li spočítán váš maximální denní příjem sacharidů, tak jej můžete použít jako vrchol vlny a od něj vypočíst ostatní dávky.
Samotné vlnění probíhá tak, že od zvoleného základu sacharidů postupně navyšujete jejich příjem až ke stanovenému vrcholu vlny. Po jeho dosažení se vrátíte zpět na základní dávku.

Příklad sedmidenní vlny s vrcholem 500 g sacharidů:
  1. týden – Po 50 g, Út 100 g, St 200 g, Čt 250 g, Pá 300 g, So 400 g, Ne 500 g
  2. týden – Po 50 g, Út 100 g, St 200 g, Čt 250 g, Pá 300 g, So 400 g, Ne 500 g
Vlnu si však můžete upravit i individuálně, neboť není rozhodující, jaké je předepsané schéma, ale podstata spočívá v zachování vlnění a poctivém dodržování stanovených dávek sacharidů v rámci jednotlivých dní.
ZDROJ TEXTU: http://www.cmfnw.cz/sacharidove-vlny/


 Snad jste pochopili o co jde. Rozhodla jsem se, že to vyzkouším na 1 měsíc. Po 1 měsíci napíšu výsledky + můj jídelníček a samozřejmě všechno okolo toho. Můžete to také vyzkoušet a jít do toho semnou, protože jsem četla recenze a plno lidí si to chválí tuto "dietu" .. Předpokládám, že tu budou komenty typu, že nastane jojo efekt. Jojo efekt nastane jen tehdy, když dokončíte prostě ten 1 měsíc a pak přejdete na normální stravu. Řeknete si jé ja jsem zhubla 5-10Kg tak už můžu jíst normálně. Důležité je po této dietě postupně navyšovat porce jídla, a ne že si hned po dokončení výzvy dáte smažený sýr, hranolky, a k tomu plno sladkého. NE. Musíte na to pomalu, aby jojo efekt nenastal.
Takže za měsíc čekejte článek ohledně výsledků a tak. Myslíte, že se mi to podaří? Uvidíme. Vyzkouším a uvidíme. :-)

2 komentáře:

  1. Vždy mi přišly sacharidové vlny zajímavé :) Takže se těším na výsledky :) Chtěla jsem se zeptat, jestli ta tabulka je to, co bude dodržovat :) Přeci jenom skok z 1791 kcal na 1061 příjde dost rapidní.
    Každopádně obdiv tomu, kdo vydrží to takhle hezky dodržovat, takže držím palce :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem dala pro inspiraci. Můžeš si to vytvořit podle sebe. Právě proto to tělo dostane jakoby šok a bude spalovat. :-)
      Ale já jsem si to nastavila, že pondělí jedu 50g sacharidu a v úterý 100g sacharidu a o 50 přidávám. :-)
      Děkuju moc jsem zvědavá jestli to dodržím a jsem zvědavá na výsledky. :-)

      Vymazat

Děkuji za každý komentář! :)