pondělí 5. prosince 2016

Vánoční tradice v Rakousku

♥Áhoj! Přemýšlela jsem nad Vánočníma článkama a napadlo mě udělat Vánoční tradice. Pokud bude tento článek úspěšný můžu z něj udělat Vánoční sérii!
Mým snem je podívat se do Rakouska. Obzvlášť, když jsou Vánoční trhy je to tam úplně překrásné!

Společné historie s Českem jsou podobné i ve slavení Vánoc. Jako ve větších zemí jsou svátky spojeny se sladkostmi a různými cukrovinkami. Vyhlášený je Rakouský šlehačkový dort - Sachr.
Na štědrý den se připravují také čtyři adventní týdny dopředu. Adventní věnec je se svíčkami a stuhami obvykle zelený - ta je barvou naděje a fialová - ta je barva minulosti. Na Sv. Barboru si obstarávají snítku z třešně. 

Mezi tradiční Vánoční cukroví patří linecká srdíčka či kolečka, pečené kaštany nebo také bramborové placky.

Víděňané každoročně dbají na krásnou výzdobu Vídně - také, že to pak vypadá krásně!


 Rakousko odmítá amerikanismy včetně Santa Clause.

Na Štědrý den se stejně jako v ČR čeká na Ježíška. Na stol voní vánoční cukroví a hlavně vanilkové rohlíčky. Štědrovečerní večere zahrnuje tradičně kapra nebo jiná masa ( např: kachnu, vepřové, nebo pravý Vídeňský SCHNITZE, ale také vánočku či Štrudl. Hlavní štědrovečerní specialitou je tzv. KLETZENBROT ( chléb s křížali ) 
Po večeři se rozdávají dárky a také zpívají koledy.  Dárky nejsou exkluzivní ani drahé - dbá se na nápaditost a vlastní výrobu.
 Rakušany nezasáhl ani boom umělých stromků, ve většině domácností jsou stromečky živé, nejlépe jedličky.

2 komentáře:

  1. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj, super článek :) Máš skvělé nápady :). Je super se dozvědět něco o tom, jak vlastně slaví Vánoce a jak to probíhá v jiných zemí :).

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář! :)